Prydnadsbuskar - Så lyckas du

Det finns många olika sorters prydnadsbuskar. Allt från marktäckare till höga buskar. Vi har ett stort sortiment och vi hjälper dig gärna hitta den rätta för dig!

Plantera så här

1. Låt busken stå i en hink med vatten för att bli genomvattnad. Samtidigt gräver du gropen den ska stå i. Gropen bör vara minst dubbelt så stor som rotklumpen.

2. Vattna rikligt, tillför planteringsjord i gropen och blanda ut med den befintliga jorden.

3. Placera din prydnadsbuske så att den kommer i lika höjd med markytan som den satt i krukan.

4. Fyll på med mer jord och sedan tryck till jordytan lätt med foten så busken står stadigt.

Växtplats

Kraven på växtplats varierar beroende på vilken sorts buske det är. Fråga personal efter råd om just den buske du vill plantera eller kolla på etiketten.

Jord

Kraven på jord varierar för olika växtslag, men för alla gäller att den ska vara väldränerad. Exempelvis Hortensia blå och Rhododendron vill stå i rhododendronjord (1 säck/buske). Medan Ölandstok och Doftschersmin behöver planteras i P-jord eller Planteringsjord (1 säck/buske).

Vattning

Första säsongen ska man vara noga med att vattna busken. Vid torra perioder behöver du vattna med.

Skötsel

Gödsla dina prydnadsbuskar på våren strax innan knoppsprickning och ytterligare en gång på sensommaren/höst. På våren använder man sig av något som är lite starkare: Trädgårdsgödsel Spira ½ – 1 dl/buske. På hösten använder man Trädgårdsgödsel mognad för att förbereda busken för vintern och öka härdigheten: 1 dl/buske.

Beskärning

På de flesta krävs ingen beskärning. Man kan gallra ur och klippa bort döda grenar på våren. Många buskar kan man föryngra genom att klippa ner dom helt eller snygga till dom genom att formklippa.