Barrväxter - Så lyckas du

Det finns många olika typer av barrväxter. De populäraste är Tujan, dem kan användas till mycket, som häck eller i rabatt det bestämmer man själv. Trots att sorterna är olika är det i princip samma skötselråd på alla.

Plantera så här

1. Låt plantan stå i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara dubbelt så stor som rotklumpen.

2. Vattna igenom jorden väl innan du planterar.

3. Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå eller något under jordytan.

4. Fyll på med planteringsjord.

5. Tryck till så att växten står stadigt.

6. Vattna växten igen.

Växtplats

Växtplatsen varierar från sort till sort. Här kommer några exempel på sorter som kan stå i sol men även skugga: Tuja av olika slag, och Idegran.

Plantering

Vi rekommenderar P-jord eller Planteringsjord (1st 40l säck/buske). 

Skötsel

Gödsla en gång på vår och en gång på höst med Trädgårdsgödsel Mognad 1-2 dl/mindre buskar, 3-5 dl/större buskar. Vattna rejält under torra perioder, speciellt under första året, då växten etablerar sig.

Beskärning

Vid behov två gånger om året. Tänk på att inte klippa de sorter som Tuja tills de har nått höjden du önskar. Vid formklippning, tänk på att endast ta årsskotten på exempelvis Tall och Gran, annars växer inte skotten ut där igen.

OBS! Täck med duk i januari-mars. (Se bilderna). Om inte tjälen har gått ur marken och det är soligt riskerar växtens barr/blad att bli bruna.