Fruktträd - Så lyckas du

Fruktträd har en given plats i våra trädgårdar. Oavsett om din trädgård är liten eller stor. Hos oss finner du flera olika sorters fruktträd! Vi hjälper dig att finna det perfekta trädet efter dina önskemål.

Plantera så här

1. Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli genomvattnad. Samtidigt gräver du gropen du ska plantera trädet i. Gropen bör vara minst dubbelt så stor som rotklumpen.

2. Du kan sätta ner en/två trästörar och därefter trädet för att säkra trädet från skador på rötterna. Sätt störarna så de kommer i höjd med där kronan på trädet grenar sig.

3. Vattna rejält, sätt ner trädet i samma höjd som den var planterad i krukan, så ockuleringsstället är över jorden.

4. Fyll på med planteringsjord som du blandar med den befintliga jorden. När du fyllt hålet med jord kan du trampa försiktigt runt trädet för att packa jorden, då står trädet stabilare.

5. Bind fast trädet i trästörarna med band. För att skydda stammen från harar, rådjur m.m. sätter du på ett gnagskydd runt stammen.

6. Vill du ha det extra fint och lättskött kan du lägga en bit markduk runt och sedan lägga på täckbark, detta minskar chansen för ogräs.

Växtplats

Fruktträd vill stå vindskyddat, soligt och mycket plats för att växa till sig.

Jord

Vi rekommenderar att plantera i vår P-jord eller Planteringsjord. (2st säckar/träd).

Planeringstid

Fruktträd kan du plantera med fördel från vår till höst. (April – oktober)

Vattning

Vattna rejält när du planterar trädet, sedan vattna regelbundet första året. Kan även behöva vattnas under riktigt torra perioder

Skötsel

Beroende på tid på året har vi olika typer av gödsel. På våren vill man gödsla med något som sätter fart på tillväxten, ex Hönsgödsel eller Trädgårdsgödsel Spira som är lite starkare. Ca (3 dl/träd)

När vi närmar oss sensommar och höst rekommenderar vi Kogödsel eller Trädgårdsgödsel Mognad som förbereder trädet för vintern och ökar härdigheten. (ca 3dl/träd)

Beskärning

Ett nyplanterat fruktträd kan beskäras för att bygga upp en stabil och vacker krona, med åren kan du reglera mängden frukt du vill ha och storlek. Det är viktigt att beskära för att få så fint frukt som möjligt.

Bästa tiden för beskärning är i JAS-perioden, (juli, augusti, september). Är du osäker på hur du ska beskära kontakta oss så utför vi arbetet åt dig!