Prydnadsträd - Så lyckas du

Prydnadsträd finns i många olika storlekar, färger och former. Det skapar en karaktär i din trädgård och du har glädje av det i många år. Det är både snyggt och ger skugga och vindskydd.

Plantera så här

1. Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli genomvattnad. Samtidigt gräver du gropen du ska plantera trädet i. Gropen bör vara minst dubbelt så stor som rotklumpen.

2. Du kan sätta ner en/två trästörar och därefter trädet för att säkra trädet från skador på rötterna. Sätt störarna så de kommer i höjd med där kronan på trädet grenar sig.

3. Vattna rejält, sätt ner trädet i samma höjd som den var planterad i krukan, så ockuleringsstället är över jorden.

4. Fyll på med planteringsjord som du blandar med den befintliga jorden. När du fyllt hålet med jord kan du trampa försiktigt runt trädet för att packa jorden, då står trädet stabilare.

5. Bind fast trädet i trästörarna med band. För att skydda stammen från harar, rådjur m.m. sätter du på ett gnagskydd runt stammen.

6. Vill du ha det extra fint och lättskött kan du lägga en bit markduk runt och sedan lägga på täckbark, detta minskar chansen för ogräs.

Växtplats

Fruktträd vill stå vindskyddat, soligt och mycket plats för att växa till sig.

Jord

Vi rekommenderar att plantera i vår P-jord 50 l eller Planteringsjord 40 l. (2st säckar/träd). Planteringstid Fruktträd kan du plantera med fördel från vår till höst. (April – oktober)

Vattning

Vattna rejält när du planterar trädet, sedan vattna regelbundet första året. Kan även behöva vattnas under riktigt torra perioder.

Skötsel

Beroende på tid på året har vi olika typer av gödsel. På våren vill man gödsla med något som sätter fart på tillväxten, Trädgårdsgödsel Spira som är lite starkare. Ca (3 dl/träd) När vi närmar oss sensommar och höst rekommenderar vi Trädgårdsgödsel Mognad som förbereder trädet för vintern och ökar härdigheten. (ca 3dl/träd).

Beskärning

Alla prydnadsträd behöver inte beskäras. Men man kan behöva beskära äldre träd som ser risiga ut, har korsade eller inåtväxande grenar och träd som har blivit för stora eller har för låga grenar nära platsen där de kan vara en fara. Beskärning av de flesta träd sker på höst – vår, utom de sorter som lätt ”blöder”, som beskärs på hösten eller under JAS - perioden.