Häckplantor - så lyckas du

Att plantera häck är en perfekt lösning om man vill ha insynsskydd och en avskärmning. Istället för ett staket får man ett grönskande skydd, och väljer man tuja är den grön och fin året om.

Plantera så här

1. Förbered planteringen genom att gräva ett planteringsdike där plantorna ska planteras. Diket bör vara minst det dubbla så djupt och brett som plantorna.

2. Blanda upp den befintliga jorden med ny planteringsjord och återfyll ditt dike. Låt plantorna stå i en hink med vatten före planteringen.

3. Sätt ner plantan så att övre delen av rotklumpen hamnar något under jordytan. Är det barrotade plantor, se till att jorden kommer en bit upp på stammen.

4. Fyll på med resten av jorden. Gå ett varv på jordytan runt häcken så att plantorna står stadigt och inte riskerar att blåsa omkull. Om man vill vara på den säkra sidan kan man sätta två trästörar i varsin ände av häcken och binda jutesnöre som ett ”staket” tills häcken har hunnit rota sig.

5. Glöm inte att vattna rejält!

Plantering

Till häckplantorna rekommenderar vi att plantera i P-jord eller Planteringsjord. (1 säck/sträckmeter).

Skötsel

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira (EJ barrväxter, då rekomenderar vi endast Trädgårdsgödsel mognad). Ges på våren, helst strax innan knoppsprickning. (ca 1 dl per sträckmeter). Och Trädgårdsgödsel Mognad på sensommar/höst (1 dl per sträckmeter). Var noga med vattning det första året och vid plantering.

Beskärning

Beroende på vilken sorts häck du väljer gäller olika beskärningsmetoder. Barrväxter klipper du när du är nöjd med höjden. Bladväxter som Avenbok, Oxbär, Liguster och Aronia klipps första året ner till 20 cm, andra året till 40 cm höjd, tredje året 60 cm höjd och så fortsätter det. På så sätt får du en tät och fin häck. Fråga oss om ni är osäkra på hur din häck ska klippas, alternativt att ni bokar oss för häckklippning av er häck.